Hanhiniitty

Yritys

Hanhiniitty on kädentaitoja, luontoelämyksiä ja hyvän elämän edellytyksiä tarjoava perheyritys ja tila Saimaan sydämessä, Niinisaaressa, piskuisessa mutta vireässä, saaristokylässä –  10 km Puumalan keskustasta. Haluamme tarjota asiakkaillemme aitoa elämää. Sitä, mitä Saimaan upea saaristoluonto ja perinteet parhaimmillaan voivat tarjota.

Vuodesta 2005 olemme asuttaneet ja remontoineet pientilaa, joka päärakennus on vuonna 1920 rakennettu lähisaariston ensimmäinen kesähuvila. Tilaa on kunnostettu vähitellen suomalaista kädentaitoa, perinteitä ja luontoa kunnioittaen. Vuosien aikana pihapiiriin on rakennettu sepän paja näyttelytiloineen ja rantaan on valmistunut pieni mutta uljas hirsinen rantasauna vierasmajoineen.  Tilan ranta-alueella palvelemme Saimaa Canoeing melonta-asiakkaita.

Niin elämäntapamme kuin yrityksemme toiminta, tuotteet ja palvelut perustuvat suomalaiseen luontoon, kädentaitoihin ja perinteisiin. Meille tärkeitä arvoja ovat vastuullisuus, hyväntahtoisuus ja inhimillisyys.

Saariston paikallisina asukkaina tunnemme seudun ja sen tarinat. Haluamme pitää hyvää huolta niin vieraistamme kuin elinympäristöstämme. Osoituksena vastuullisesta toiminnastamme olemme saaneet Sustainable Travel Finland merkin. Olemme myös Saimaan seudun vastuulliseen yhteiskehittämiseen erikoistuneen Saimaa Coop osuuskunnan jäsenyritys.

Sijaitsemme pyöräilijöiden suosiman Puumalan saaristoreitin varrella (ks. Puumalan saaristoreitti) Meiltä voit myös vuokrata Saimaa Bikes pyörät (ks. Saimaa Bikes), yhdistää melonnan pyöräretkeesi tai yöpyä reitin varrella.

Tervetuloa tutustumaan ja palveltavaksi!

NIINISAARI -PISKUINEN KYLÄPAHANEN

Eksoottisen  Liehtalan Jallun pientilan  elämysmuseo, viihtyisä ravintola auki kuutena päivänä viikossa ja huipputuotteita takovan sepän paja sekä luontoelämyksiä tarjoava Saimaa Canoeing tekevät Niinisaaresta hyvän retkikohteen. Korketasoiset majoituspalvelut houkuttelevat pitempäänkin oleskeluun. Ja tämä kaikki repaleisen saaristokunnan syrjäkylässä, josta matkailu on tehnyt elinvoimaisen!

ravintola niinipuu Niinisaaressa

RAVINTOLA NIINIPUU

Okkolan pihapiirissä, aivan Hanhiniityn vieressä sijaitseva kesäravintola Niinipuu tarjoaa suomalaista, maittavaa lähiruokaa. Tarjolla on lounasta, a la carte-listan herkkuja ja sunnuntaisin emännän pitopöytä navetan ylisillä. . Kesäsesongin ulkopuolella ravintola on avoinna tilauksesta ryhmille.

Okkolan lomamökit

OKKOLAN LOMAMÖKIT

Okkolan lomamökkien 17 vuokramökkiä ja -huvilaa antavat mahdollisuuden juuri sinulle sopivaan lomailuun. Kaikki mökit sijaitsevat Saimaan rannalla. Mökit ja huvilat ovat yksilöllisesti rakennuspaikkaansa suunniteltuja. Vuokramökkejä voit varata vuorokaudesta aina useammaksi viikoksi asti, aivan kuten se sinulle parhaiten sopii.

Kuopsuttelijat-1024x747

LIEHTALANNIEMEN MUSEOTILA

Niinisaaren suojaisassa poukamassa piilottelee Liehtalanniemen museotila ja luonnonsuojelualue, jossa pääset aikamatkalle 1900-luvun alkupuolen saaristolaiselämään ja viimeisen isännän Jalmari Reposen maailmaan. Tilalla on kesäisin lampaita ja kanoja, vieraslaituri, melojien rantautumispaikka, opastettu luontopolku ja puusee.

Puumala_Norppapolku-262x262

NORPPAPOLKU

Puumalan upein luontopolku kulkee kangasmaastossa, harjuilla, hiekkarannoilla ja rantakallioilla. Norppapolulle on meiltä Niinisaaresta matkaa n. 6 km.

_IMG1388

PUUMALAN SAARISTOREITTI

Seikkaile Saimaalla pyöräillen! Ihaile upeita järvimaisemia, ylitä ulapat pyörälautaoilla, ja pulahda hienoimmilla hiekkarannoilla välkehtivään veteen. Nauti leppoisasta tunnelmasta Puumalan saaristoreitillä. Reitti kulkee Niinisaaren läpi, joten voit poiketa, meloa, majoittua tai vuokrat pyörän meiltä retkelläsi.

SaimaaCoop_logo2019_Bikes_web

SAIMAA BIKES

Hanhiniityssä sijaitsee yksi Saimaa Bikesin vuokrapisteistä, joten meiltä voit vuokrata niin perushybridit kuin sähköpyörätkin.

PUUMALA – KUIVAKKA SAARISTOKUNTA

Puumala on piskuinen kunta Saimaan rannalla, Etelä-Savon pahnan pohjimmainen, kuivakka saaristokunta, jossa on vain 3000 kilometriä rantaviivaa ja tuhatkunta saarenpahasta. Turhaan haukkuvat Saimaan kauneimmaksi. Puumala on niin kaukana kaupungin valoista että tähdetkin näkyvät yöllä ja oman rantamökin terassilta ei naapuriin näy – että tohtii miettiä pari kertaa kannattaako tulla – joka tapauksessa visitpuumala.fi tarjoaa lisätietoa Puumalan seudun tapahtumista ja palveluista

Hanhiniityn synty

Hanhiniitty on pieni, tiettömän taipaleen takana oleva erämaapalsta Inarissa. Meistä vain Martti oli nähnyt paikan, kun päätimme ostaa sen oman kämpän paikaksi yhteiselämämme alkutaipaleella. Martin tiedustellessa onko lähiseudulla muita kämppäläisiä naapureina, oli myyjä todennuttu, että ”kuka hullu sinne nyt rakentaisi”. Meloessamme kanootilla jokea pitkin ensimmäistä kertaa yhdessä katsomaan paikkaa, Sanna pillahti itkuun; ”Pelkkää heinääkö sie oot mennyt meille ostamaan?” Lopulta joen varresta löytyi myös kovaa maata, ja kumpare kämpän paikaksi. Joen rannassa oli muistona menneiltä ajoilta hanhenmetsästäjien suojana toiminut puurakennelma. Niinpä siellä kämpän paikalta puita kaataessamme paikka sai nimekseen Hanhiniitty.

Joitakin vuosia myöhemmin löysimme tulevan kotimme Puumalasta, keskeltä Saimaata pienestä Niinisaaren kylästä. Yli kymmenen vuotta autiona ja asumattomana ollut sata vuotta sitten kesähuvilaksi rakennettu Koivumäen pientila odotti eläjiään. Se haastoi meitä historiallaan ja umpeen kasvaneella, villillä olemuksellaan. Martti katseli valtavaa remonttiurakkaa realistisen epäuskoisena, mutta niin vain jäimme saariston uudisraivaajiksi.

Yrittäjätaipaleemme sai alkunsa Martin intohimosta valmistaa käsityönä eränkävijöille ja hirsirakentajille puukkoja ja kirveitä ja Sannan tahdosta jakaa omia, saariston lapsuudesta perittyjä elämän eväitä iloksi toisillekin. Nimesimme elämäntyömme Saimaan saaristossa Hanhiniityn mukaan. Hanhiniitty on luonnonläheinen ja inhimillinen elämäntapa ja yritys. Elämme mukavassa kyläyhteisössä saariston vuodenaikoja seuraillen ja niihin sopeutuen. Ja aika-ajoin, muuttohanhien tavoin, vaellamme Inarin Hanhiniitylle vieläkin yksinkertaisemman elämän äärelle.

Lataa Puumalan yleiskartta tästä

Lataa Puumalan taajamakartta tästä