Meidän tarina

Yritys

Hanhiniitty Ay on vuonna 2005 Puumalan Niinisaareen, Saimaan saaristokylään perustettu perheyritys.

Vuodesta 2005 olemme asuttaneet ja remontoineet pientilaa, joka päärakennus on vuonna 1920 rakennettu lähisaariston ensimmäinen kesähuvila. Tilaa on kunnostettu vähitellen suomalaista kädentaitoa, perinteitä ja luontoa kunnioittaen. Vuosien aikana pihapiiriin on rakennettu sepän paja näyttelytiloineen ja rantaan on valmistunut uusi pieni mutta uljas hirsinen rantasauna vierasmajoineen.  Tilan ranta-alueella rakennettu kanoottivarasto huoltotiloineen palvelee Saimaalle melontaseikkailuille halajavia melojia ja retkeilijöitä.

Niin elämäntapamme kuin yrityksemme toiminta, tuotteet ja palvelut perustuvat suomalaiseen luontoon, kädentaitoihin ja perinteisiin. Meille tärkeitä arvoja ovat vastuullisuus, hyväntahtoisuus ja inhimillisyys.

Tervetuloa tutustumaan ja palveltavaksi!

Hanhiniityn synty

Hanhiniitty on pieni, tiettömän taipaleen takana oleva erämaapalsta Inarissa. Meistä vain Martti oli nähnyt paikan, kun päätimme ostaa sen oman kämpän paikaksi yhteiselämämme alkutaipaleella. Martin tiedustellessa onko lähiseudulla muita kämppäläisiä naapureina, oli myyjä todennuttu, että ”kuka hullu sinne nyt rakentaisi”. Meloessamme kanootilla jokea pitkin ensimmäistä kertaa yhdessä katsomaan paikkaa, Sanna pillahti itkuun; ”Pelkkää heinääkö sie oot mennyt meille ostamaan?” Lopulta joen varresta löytyi myös kovaa maata, ja kumpare kämpän paikaksi. Joen rannassa oli muistona menneiltä ajoilta hanhenmetsästäjien suojana toiminut puurakennelma. Niinpä siellä kämpän paikalta puita kaataessamme paikka sai nimekseen Hanhiniitty.

Joitakin vuosia myöhemmin löysimme tulevan kotimme Puumalasta, keskeltä Saimaata pienestä Niinisaaren kylästä. Yli kymmenen vuotta autiona ja asumattomana ollut sata vuotta sitten kesähuvilaksi rakennettu Koivumäen pientila odotti eläjiään. Se haastoi meitä historiallaan ja umpeen kasvaneella, villillä olemuksellaan. Martti katseli valtavaa remonttiurakkaa realistisen epäuskoisena, mutta niin vain jäimme saariston uudisraivaajiksi.

Yrittäjätaipaleemme sai alkunsa Martin intohimosta valmistaa käsityönä eränkävijöille ja hirsirakentajille puukkoja ja kirveitä ja Sannan tahdosta jakaa omia, saariston lapsuudesta perittyjä elämän eväitä iloksi toisillekin. Nimesimme elämäntyömme Saimaan saaristossa Hanhiniityn mukaan. Hanhiniitty on luonnonläheinen ja inhimillinen elämäntapa ja yritys. Elämme mukavassa kyläyhteisössä saariston vuodenaikoja seuraillen ja niihin sopeutuen. Ja aika-ajoin, muuttohanhien tavoin, vaellamme Inarin Hanhiniitylle vieläkin yksinkertaisemman elämän äärelle.