Sepän paja

Sepän paja

Tervetuloa Hanhiniityn Pajalle, Niinisaareen. Minä olen kyläseppä Martti.

Rautaa olen takonut vuodesta 1988 alkaen ja 90-luvulta lähtien vetänyt taontakursseja opettajana ollessani Kurun metsäoppilaitoksessa. Vuonna 2005 muutimme Niinisaareen ja aloitin työn täysipäiväisenä seppänä omassa pajassani. Taon pajalla ympäri vuoden erilaisia taontatöitä – perinteitä ja laatua kunnioittaen. Tuotevalikoimaani kuuluvat puukot, kirveet, kokkiveitset, taltat ja monenlaiset muut taontatyöt myös mittatilaustyönä.

Pajan yhteydessä sijaitseva myymälä on avoinna kesäisin. Muulloin tuotteitani on saatavilla tilauksesta postin välityksellä tai poikkeamalla pajalla sopimuksen mukaan. Kaikki tuotteeni ovat yksilöllisiä, joten voit tilata niitä omien mitta- ja materiaalitoiveiden mukaan tai saada tuotteeseen omat nimikirjaimet. Asiakkaistani jo yli puolet tulee ulkomailta.

Sepäntyö on minulle sekä ammatti että harrastus. Eikä tässä työssä ole koskaan valmis – taitoja voi kehittää loputtomasti.  Sepäntyön lisäksi olen erittäin kiinnostunut seppäperinteestä ja taontakulttuurista. Mallia takotuotteisiini olenkin hakenut vanhoista taontatöistä.  Haluan osallistua seppäperinteen säilyttämiseen pitämällä ryhmille erilaisia taontanäytöksiä ja jakamalla seppäoppia taontakursseilla. Toivotan kaikki tervetulleiksi pajalleni oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen elämyksiä – joko ryhmässä tai yksin. Opetan suomeksi ja englanniksi.

Seppäterveisin Martti Malinen

Hanhiniityn Pajan kesämyymälä on avoinna jälleen 20.6 – 28.8.2022 päivittäin klo 12 – 17. Pajalla voi kuitenkin piipahtaa ympäri vuoden sopimalla käynnistä etukäteen.
Tuotteitani saa tilauksesta myös postin välityksellä.

ISÄNNÄN- JA EMÄNNÄNVEITSET

Isännän- ja emännänveitsi on keittiön yleisveitsi. Yhdestä metallipalasta valmistettuja veitsiä on valmistettu jo pronssikaudella. Veitset on valmistettu hiiliteräksestä.

Veitsi kannattaa aina käytön jälkeen huuhdella lämpimällä vedellä ja ripustaa ilmavasti kuivumaan. Näin terä säilyttää terävyytensä pitkään eikä ruostu. Karkaistu hiiliteräs leikkaa hyvin ja pysyy terässä pitkään. Tarvittaessa terä teroitetaan kuin puukko.

Hinta: 45€/ 50€

KOKKIVEITSI

Kokkiveitsi on pajan suosituin veitsimalli. Terä on karkaistua hiiliterästä ja oikean karkaisun ansiosta se on erittäin leikkaavaa ja säilyttää terävyytensä. Kahva on öljyttyä visakoivua.

Veitsi kannattaa huuhdella ja pyyhkiä heti käytön jälkeen sekä ripustaa se magneettikiskoon tai pieneen naulaan. Näin terä säilyttää terävyytensä pitkään eikä ruostu.Kokkiveitsiä saatavana myös näyttävällä damastiterällä.

Hinta: alk.140€
Damastiteräinen kokkiveitsi alk. 1010€

TUOHIPÄINEN KOIVUMÄKI -PUUKKO

Koivumäki puukko on myydyin puukkomallini. Terän on hyvin kulutuskestävästä ja leikkaavasta laakeriteräksestä. Kahvan on valmistettu yhteen pakatuista tuohilevyistä, josta johtuu ehkä puukon suosiokin. Tuohipää on erittäin miellyttävä käteen ja antaa hyvän otteen. Tuohi on käytössä kestävän ja se sietää myös hyvin märkyyttä. Tuppi on 2,5 mm paksua naudan nahkaa.

Koivumäki -puukon muotoilu on perinteinen suomalainen käyttöpuukko ja ovaalin muotoinen kahva pysyy hyvin kädessä.

Hinta: alk. 220€

DAMASTITERÄPUUKKO

Kun haluat puukkoosi uniikin ja kestävän terän, valitse damastiteräpuukko.

Hinta: alk.440€

RETKIKIRVES

Retkikirves vaativampaankin käyttöön. Yksi pajan suosituimmista tuotteista. Jokainen varsi ja terä muotoillaan yksilöllisesti. Varsi on valikoitua loimukoivua tai saarnea. Kirveitä saatavana myös näyttävällä damastiterällä.

Hinta: alk. 315€.

Damastiterällä 1260€

PIILUKIRVES

Hirren piiluaminen ei ole vaikeaa silloin, kun työväline on oikea. Käsintaottu Piilukirves on perinteisen mallin ansiosta loistava työkalu piilutuksen tekoon. 

Hinta: alk. 325€

SIGG TERMOSTUOTTEET

Pajan myymälästä metsästäjille, retkeilijöille ja liikkujille huippuhyviä termareita ja juomapulloja

H&C Ruokatermos 39€
H&C Termospullo 0,75l 39€
H&C One Termopullo 0.5l 34€
Juomapullo Traveller 0,5l 19€
Juomapullo sport 0,75l 24€
Lasten juomapullo 0,5l 17€
Muumi Love&Picnic 0,3l 19€
Muumi Camping&Swimming 0,4l 24€
Muumi Lighthouse 0,6l 26€

Aapisteen pellavatekstiilit

Sulkavalaisen tekstiilisuunnittelija Riikka Kaartilanmäen rouheat pellavatekstiilit täydentävät pajan keittiötuoteteemaa.

Hinnat:
Keittiöpyyhe 24€
Patalaput 14€

LAHJASETIT

Yhdistelemällä sepän tuotteita, kettiötekstiilejä ja vaikkapa termostuotteita saat yllätyksellisen ja uniikin lahjakokonaisuuden 

Hinta:
Esim. kokkiveitsi, Aapisteen patalappu ja puusepän tekemä leikkuulauta yht. 174€

Takotuotteiden tekemisen lisäksi haluan jakaa tietoa seppäperinteestä pitämällä ryhmille erilaisia taontanäytöksiä tilauksesta. Myös vieraillamme on mahdollisuus tarttua takovasaraan halutessaan ja takoa itselleen pienen muiston vierailusta.

Tervetuloa tutustumaan!

SepanPaja-banneri-etusivu_vari

KYLÄSEPÄN TYÖNÄYTÖS

Kyläsepän työnäytöksessä seppä pitää näytöksen perinteisistä sepän töistä. Näytöksen aihe sovitaan ryhmän toivomusten mukaan.
Kesto:  n. 1 h
Hinta: 10 €/hlö (alv 10%) (minimiveloitus 200 €/ryhmä). Maksimi ryhmäkoko 20 hlö. Isommille ryhmille järjestämme useamman näytöksen

Saatavuus: ympäri vuoden

Taontanäytös Hanhiniitty

TARTU PAJAVASARAAN

Toiminnallinen kyläsepän taontanäytös, jossa myös yleisö pääsee tarttumaan vasaraan ja takomaan hehkuvasta raudasta muiston itselleen.
Kesto:  n. 1 1/2 h (kymmenen hengen ryhmä, isommille ryhmille n. 2 h)
Hinta: 25 €/ hlö (alv 10%) (minimiveloitus 200 €)

Saatavuus: ympäri vuoden

Oletko innostunut tekemään itse tai antamaan lahjaksi kestävän elämyksen? Seppä jakaa oppejaan taontakursseilla, joista suosituimpia ovat puukko- ja veitsikurssit. Pienet ryhmät, hyvät tilat ja ammattitaitoinen opettaja takaavat yksilöllisen ja intensiivisen opetuksen. Kursseja järjestetään keväisin ja syksyisin. Opetuskieleni ovat suomi ja englanti.

Otan pajalle myös yksityisoppilaita sekä -ryhmiä. Aihe, kesto ja opetus suunnitellaan yhdessä asiakkaan omien toiveiden mukaan. Kaikki kurssit ovat saatavissa myös tilauksesta, jolloin voit koota itse porukan ja valita teille sopivan ajankohdan.

Tulevat kurssit 2022: 

Puukkokurssit:   

17. – 20.11.2022 (0 paikkaa vapaana. Voi ilmoittaututua varapaikoille)

Kokkiveitsikurssit: 

25. – 27.11.2022 (5 paikkaa vapaana)

Emännän- tai Isännänveitsikurssit: 

ti 21.6.2022 (1 paikkaa vapaana)

ti 2.8.2022 (4 paikkaa vapaana)

to 24.11.2022 (5 paikkaa vapaana)

Lue lisää kursseista ja ilmoittaudu:

puukkokurssi

PUUKKOKURSSI

Ei tartte olla seppä syntyessään, osatakseen tehdä oman puukon
Uskallatko haastaa omaa osaamistasi ja luovuuttasi? Tule sepän oppiin neljäksi päiväksi kokemaan luomisen tuska ja valmistamaan käsityönä ikioma puukko. Lue lisää

ahjohitsaus -damastiterä

DAMASTITERÄKURSSI

Kun uniikki puukonterä on juttusi
Kun haluat puukkoosi uniikin ja kestävän terän tule kahden päivän damastiteräkurssilleni. Lue lisää

kokkiveitsikurssi

KOKKIVEITSIKURSSI – TEE ITSE JOKA KOKIN TYÖVÄLINE

Rautainen haaste: Tee oma kokkiveitsi! Kokkiveitsikurssi on suunnattu ensikertalaisille, vaativasta käsityötaidosta kiinnostuneille, jotka uskaltavat haastaa omaa osaamistaan ja luovuuttaan Lue lisää

Blacksmithing course

YKSITYISOPETUSTA RÄÄTÄLÖIDYSTI

Haluatko sepän oppiin? Otan pajalle yksityisoppilaita tai –ryhmiä. Kurssin aihe, kesto ja opetus suunnitellaan yhdessä asiakkaan omien toiveiden mukaan. Kysy lisää.

Keittiöveitset

EMÄNNÄN- TAI ISÄNNÄNVEITSIKURSSI

Emännän- ja Isännänveitset ovat keittiön yleisveitsiä. Yhdestä metallinpalasta valmistettuja veitsiä on valmistettu jo pronssikaudella. Tällä yhden päivän mittaisella taontakurssilla pääset valmistamaan keittiöösi oman veitsen.  Lue lisää

Kuinka tehdään kirveen varsi by Lars Larsson